Gyerekcipő méretek kor szerint – Lábmérés és cipő választás

A megfelelő méretű cipő kiválasztása nagyon fontos a gyermekek lábfejének egészsége szempontjából. 

FONTOS TUDNI: A barefoot cipők méretezése sok esetben eltér a hagyományos cipőkétől, és a különböző márkáké sem egységes, így a szokásos méret kiindulópontnak jó, de mindenképpen pontosítani kell. Előfordulhat akár 2-3 méretnyi eltérés is, így azt javasoljuk, hogy első lépésként meg kell mérni pontosan a gyermek lábát, ehhez adjuk az alábbi segítséget.

Egy rosszul illeszkedő cipő nemcsak kényelmetlenné teheti a gyermek számára, de hosszú távon akár károsíthatja is a lábakat és a testtartást. A helyes cipőméret kiválasztásához kétféle módszert is ajánlunk. Kövessük az alábbi lépéseket.

Lábmérés a falas módszerrel:
Állitsd a gyermeket a sarkával a falhoz egy olyan helyen, ahol a fal és a padló 90 fokos szögben érintkezik (vagy állítsd  bele egy dobozba, a sarkát a doboz falához tolva). A talpa alá tegyünk egy papírlapot, aminek a vége a fal és a padló találkozásánál van (doboz esetében a doboz aljára is rajzolhjuk a jelölést, nem kell külön papírlap). A leghosszabb lábujja a faltól legmesszebbi pontjához tegyünk le egy könyvet az ujjára merőlegesen, és jelöljük ezt be a papíron (vagy a doboz alján), hogy hol ér össze az ujjával. Vigyázzunk, hogy a könyv ne mozduljon el! Végül mérjük meg a fal (vagy dobozfal) és a jelölés közti távolságot, milliméter pontosan. Ez a lába hossza.
Jelöljük be egy papírlapon, hogy melyik a lába két legszélesebb pontja, és mérjük le a kettő közötti távolságot milliméter pontosan! Ez a lába szélessége.

Lábmérés a körberajzolós módszerrel: Állítsuk mezítláb a gyermeket egy papírlapra, majd rajzoljuk körül a lábát a talp és a papír érintkezési vonala mentén. Ezután mérjük meg a leghosszabb távolságot a sarok és a leghosszabb lábujj között. Ezt az értéket vegyük feljegyzésbe, hiszen ez lesz a lábméret.

Belső talphossz:
Az ideális esetben a cipő belső talphossza 0,5-0,7 cm-rel hosszabb, mint a gyermek lába. Ezt a méretet az előző lépésben mért lábmérethez adjuk hozzá. Például, ha a lábméret 15 cm, akkor a választandó cipő belső talphossza legyen körülbelül 15,5-15,7 cm.Az erősebb lábú vagy magas széles lábfejű gyermekek esetében érdemes kicsit többet hozzáadni, akár 1 cm-t is, hogy elegendő hely legyen a lábfej számára.

Ellenőrzés:
A kiválasztott cipőt próbáljuk fel a gyermek lábára. Húzza hátra a gyermek lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A lábujjakat hagyjuk kinyújtott helyzetben. 

Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van-e kb. egy ujjnyi hely. Ez segít meggyőződni arról, hogy a cipő nem túl nagy vagy túl kicsi

Lábmérés

Állítsuk mezítláb a gyermeket egy papírlapra, majd rajzoljuk körül a lábát a talp és a papír érintkezési vonala mentén.
Ezután mérjük meg a leghosszabb távolságot a sarok és a leghosszabb lábujj között.
Ezt az értéket vegyük feljegyzésbe, hiszen ez lesz a lábméret.

Belső talphossz:

Az ideális esetben a cipő belső talphossza 0,5-0,7 cm-rel hosszabb, mint a gyermek lába. 
Ezt a méretet az előző lépésben mért lábmérethez adjuk hozzá.
Például, ha a lábméret 15 cm, akkor a választandó cipő belső talphossza legyen körülbelül 15,5-15,7 cm.
Az erősebb lábú vagy magas széles lábfejű gyermekek esetében érdemes kicsit többet hozzáadni, akár 1 cm-t is, hogy elegendő hely legyen a lábfej számára.

Ellenőrzés

A kiválasztott cipőt próbáljuk fel a gyermek lábára. Húzza hátra a gyermek lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A lábujjakat hagyjuk kinyújtott helyzetben.  Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van-e kb. egy ujjnyi hely. Ez segít meggyőződni arról, hogy a cipő nem túl nagy vagy túl kicsi.

Az alábbiakban bemutatjuk a különböző korosztályokhoz tartozó általános cipőméreteket:

1 éves baba cipő mérete: 15-19-es méret között mozog általában, de fejlődési ütemtől függően lehet eltérés.

2-3 éves gyerek cipő mérete: 19-30-as méretig terjed. Évente körülbelül két-három méretet nő a lábméretük, így érdemes 2 havonta ellenőrizni.

4-8 éves korban a gyerek cipő mérete kb. 30-35-ig terjed. Évente körülbelül két méretet nő a lábméret, így érdemes 4 havonta ellenőrizni. Az általános iskola felső tagozatában lassul a növekedés, így elegendő már csak 4-6 havonta ellenőrizni a gyerek cipő méretet. Itt éves szinten a növekedés már csak 1 vagy 2 méret.

8-14 éves korban különösen figyeljünk oda a lábfejre és talpra, mivel ilyenkor hirtelen növekedés tapasztalható. A gyerek cipő mérete 8-14 éves korban kb. 35-40-es méretig terjed.

A megfelelő cipőméret kiválasztása és a rendszeres ellenőrzés segít abban, hogy a gyermek lába egészségesen fejlődjön, és megfelelő támogatást kapjon a lábbelitől mindennapi tevékenységei során.